top of page

Ny app ska öppna dörrar till jobb: “Ett Linkedin för den utan kontakter”

Artikel av Computer Sweden. Att hitta ett jobb bygger ofta på kontakter. På My Dream Now lanserar man nu därför en app som ska hjälpa ungdomar som saknar kontaktnät att möta vuxna som kan inspirera och hjälpa till. Vi har tidigare skrivit om hur organisationen My Dream Now genomfört sitt projekt med branschprao, vilket i det fallet handlade om att niondeklassare testar att jobba på ett it-företag för en dag. Nu tar organisationen ännu ett steg för att kunna skapa kontakter, som troligen inte hade skapats annars.

Det handlar om en ny app, där ungdomar ska kunna ta kontakt med vuxna i arbetslivet, inom en viss typ av jobb eller viss typ av bransch. Frivilliga på olika företag registrerar sig för att man vill vara med att inspirera unga och hjälpa dem att hitta rätt jobb. – Vi riktar oss framför allt till unga med få kontakter i arbetslivet. Man skulle kunna säga att det är som ett Linkedin för den som inte har något kontaktnät att utgå från, säger Jonas Bygdeson, vd och grundare av My Dream Now.

Delvis finansierad av Vinnova

Appen är ett initiativ av My Dream Now, och har delvis finansierats av Vinnova och även backats av Post- och Telestyrelsen, PTS, som också varit ute och efterlyst initiativ för en mer inkluderande arbetsmarknad. – Sedan när vi har vidareutvecklat den har Samsung varit med och bidragit som partner, säger Jonas Bygdeson.

Hur når ni ut med det till de ungdomar ni vill ska använda appen?

– I första hand träffar vi några tusen ungdomar i vårt program. Då pratar vi om att man själv kan ta kontakt med företag. Om man till exempel vill bli ingenjör så kan man ta kontakt med en ingenjör genom att ladda ner appen. Där finns det ingenjörer, som är där för att de vill hjälpa till. Det är främst de ungdomar vi träffar i skolorna, men vi har även dialog med ungdomsorganisationer och fritidsgårdar. Samt att vi givetvis vill sprida det på sociala medier så vi kan nå ungdomar runt om i landet.

Precis som vid branschpraon så riktar man sig till de områden som behöver extra mycket hjälp att öppna dörrar, områden som My Dream Now konsekvent väljer att kalla områden med stor potential. Jonas Bygdeson.– Vi prioriterar områden med stor potential, områden där många unga saknar vuxna förebilder. Men appen är egentligen möjlig att använda för alla ungdomar, säger Jonas Bygdeson och betonar att det är tydligt att behovet att öppna dörrar finns.

Vill göra något konkret

– Kontakter i arbetslivet är avgörande för att känna till olika jobb och hur man kan söka dem. Vi som träffar många ungdomar i områden som Tensta och Bergsjön märker behovet. Vi vill ge alla i arbetslivet som vill hjälpa ungdomar en möjlighet att bli den kontakten, svara på frågor om jobb och ge lite tips. Många företag vill engagera sina anställda, göra något konkret och långsiktigt för kompetensförsörjning och social hållbarhet. Som de flesta andra organisationer har My Dream Now tvingats ändra sina planer på grund av coronaviruset. Det gäller inte minst det annars vanligaste uppdraget, besök i skolorna. Och det har hämmat användarantalet i appen hittills.

– Vi når vanligtvis flera tusen ungdomar, men i dagsläget har vi bara några hundratal användare. Vi har inte kunnat komma ut och introducera appen som vi har velat, men hoppas kunna komma ut i skolorna så fort det går.

Ett annat sätt att nå ut är genom de företag som är med som partner till My Dream Now. Det handlar inte bara om it-företag utan alla möjliga branscher finns representerade. Utöver Samsung finns Microsoft, Canon, Fujitsu och B3 med som partner från it-branschen.

– Vi når ut via våra betalande partner, men även via andra arbetsgivare som tar emot besök och tycker det är bra det vi gör. Vem som helst som arbetar eller studerar på universitetet kan anmäla sig att vara med. Man identifierar sig med bank-id. Jonas Bygdeson säger att det också kan vara ett bra sätt att hitta rätt folk om man har ett mindre kontor på en annan ort.

Än så länge endast för Sverige

– Det har vi sett att det är intressant för företagen att leta efter talanger på annan ort eller om man har ett kontor utomlands. Det finns även en engelsk version som vi planerar längre fram, men än så länge fungerar det bara i Sverige eftersom man identifierar sig med bank-id, säger han.

Kostar det något att registrera sig som företag? – Det kostar inget. Det enda som kostar är om ett företag vill presentera sig i appen, ha med logga eller länkar till specifika jobb. Den lansering av appen man gör nu är ett första steg, och en hel del planer för hur appen ska utvecklas längre fram finns redan. – Nästa steg är att lägga på lite gamification, där man kanske kan samla poäng. Om det till exempel är många som visat intresse för programmering i Stockholm så kanske man efter att ha tagit kontakt med många kan få en inbjudan till en anordnad träff eller liknande. Men det tittar vi på först i nästa steg.


Läs artikeln av Computer Sweden om My Dream Now appen här


My Dream Now appen är gratis och finns tillgänglig på Google play eller App store .

Ladda ner den idag och dela med dig av just din erfarenhet till våra unga!


Comments


bottom of page