top of page

Intervjuserie: Elin Tyni, Data och AI specialist hos Microsoft och klasscoach.

My Dream Now samarbetar med olika skolor och företag för att skapa samverkan mellan skola och arbetsliv. Tillsammans inspirerar och stöttar vi unga i områden med stor potential.


I en intervjuserie i fyra delar kan du följa våra klasscoacher som berättar om upplevelsen av att vara klasscoach, betydelsen av förebilder och att få engagera sig via sin arbetsgivare men också vägen till olika yrkesroller. Lär känna våra klasscoacher och var en del resan!Elin Tyni har studerat till civilingenjör och arbetar idag som Data och AI specialist hos Microsoft sedan 2019. Hon är utbildad klasscoach som hjälper ungdomar att utforska sina vägar till jobb och drömmar tillsammans med Microsofts samarbetspartner My Dream Now.

Varför valde du att bli klasscoach hos My Dream Now?

Jag kom precis från universitetet och kände att jag hade en möjlighet att inspirera med min resa. Jag valde att vara klasscoach för högstadiet för att jag själv ser tillbaka på den tiden som positiv. Men också att man var ganska vilsen och inte hade så bred kunskap om vad man kunde jobba med eller utbilda sig till. Man hade mest koll på föräldrarna och vad de jobbade med, eller arbeten som man mötte i sin vardag.


"Att våga drömma stort tycker jag är väldigt viktigt, om jag ser tillbaka på mig själv på den tiden så kunde jag aldrig drömma där och då att jag skulle vara där jag är idag. Nya drömmar kommer hela tiden!"

Hur var din upplevelse av att komma ut till en klass och träffa elever?

Jag var med på en klassträff i Kista och fick träffa en klass i årskurs 7. Inför den första träffen var det lite nervöst, då en inte visste vad man skulle möta och hur klassen var som grupp. Men summan av det hela var väldigt positiv, inspirerande och det var intressant att höras deras tankar. Det var en bra energi i gruppen och väldigt inspirerande!

Hur påverkar det dig att vara klasscoach via din arbetsgivare?

Det är viktigt att arbetsgivare lyfter dessa typer engagemang och att en får chansen att utöva volontärarbete vid sidan av sin arbetsroll. En sån typ av kultur i arbetslivet tilltalar väldigt många tror jag. Det blir som att komma ut i en verklighet som man inte är van vid i ens vardagliga arbetsliv, och att gå utanför sin bubbla blir ett avbrott i vardagen som ger många andra typer av perspektiv.

Vem var din förebild när du var ung och vilket drömjobb hade du?

Jag ville bli arkitekt, jag satt och skissade på många planlösningar i rutiga block när jag var liten. Det kan ha kommit från dataspelet The Sims. Det gjorde mig medveten om att det faktiskt är ett riktigt yrke, att rita hus! En av mina stora förebilder har alltid varit min farfar som hade ett otroligt engagemang i alla uppgifter han tog sig ann. Både i privatliv, fritid och arbetsliv och var väldigt intresserad av människor.

Har du någon förebild idag? Ja, väldigt många – på olika sätt! Eftersom jag är ny i arbetslivet, har jag både förebilder inom Microsoft, som t.ex min chef och nära kollegor men också nära vänner. B.l.a en barndomskompis, vi har gått liknande vägar men ändå olika och hon ger mig många nya tankesätt, perspektiv och inspiration!

Hur känns det att hoppa från studentliv till ett sånt stort företag? Jag ville till ett ställe där jag kunde lära mig av andra människor och utvecklas. Inom ett stort bolag kan jag prova på och ta olika riktningar och forma mig själv. Att börja på ett bolag som har den här typen av lärandekultur som Microsoft har – att man är aldrig färdiglärd - var viktigt för mig!

Elins tips till ungdomar!

- Våga drömma stort!

- Allas vägar ser olika ut och det finns ingen spikrak väg. Man måste inte ta samma väg som alla andra eller som majoriteten har tagit - det finns många olika alternativ.

- Om du har ett drömjobb, våga ta kontakt med personer i din omgivning, ställ frågor och var nyfiken! ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Du som ungdom hittar Elin Tyni som en kontakt i appen My Dream Now. Är du intresserad av hennes yrke eller vill höra mer om vägen dit? Ställ frågor och kontakta henne direkt i appen. Vill du som vuxen vara en trygg vuxen kontakt i arbetslivet för ungdomar? Skaffa en profil snabbt och enkelt med Bank-ID idag! Appen är gratis och finns tillgänglig hos App Store och Google Play.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra nyheter som kan intressera dig:

Digitalt studiebesök tillsammans med Microsoft och Tibble Gymnasium Campus Kista.

Intervju om Appen My Dream Now av My Dream Nows samarbetspartner PE Accounting.

Comments


bottom of page