top of page

Intervjuserie: Björn Eriksen, Partner Development Manager hos Microsoft och klasscoach.

My Dream Now samarbetar med olika skolor och företag för att skapa samverkan mellan skola och arbetsliv. Tillsammans inspirerar och stöttar vi unga i områden med stor potential.


I en intervjuserie i fyra delar kan du följa våra klasscoacher som berättar om upplevelsen av att vara klasscoach, betydelsen av förebilder och att få engagera sig via sin arbetsgivare men också vägen till olika yrkesroller. Lär känna våra klasscoacher och var en del resan!Björn Eriksen har tidigare studerat IT och har varit anställd hos Microsoft i 10 år. Idag arbetar han som Partner Development Manager. Björn är också utbildad klasscoach som hjälper ungdomar att utforska sina vägar till jobb och drömmar tillsammans med Microsofts samarbetspartner My Dream Now. Vad arbetar du med idag?

Jag jobbar på en avdelning inom Microsoft som jobbar med partners. Där är jag ansvarig för att hitta nya partners som vill börja jobba med Microsoft. Jag har jobbat i den här rollen ungefär ett år nu, men jag har alltid varit kopplad till partners under mina tio år på Microsoft. Jag har en teknisk bakgrund och har jobbat som arkitekt och utvecklare på våra plattformar, och nu senast med affärsutveckling samt rekrytering av partners. Jag trivs otroligt bra! Det är väl en av de stora fördelarna med att jobba på ett så stort företag att det finns många olika saker att göra. Så det är ganska enkelt att hitta någonting nytt, om man trivs hos företaget.

Varför valde du att bli att bli klasscoach hos My Dream Now?

Jag hade under en tid funderat över hur jag skulle kunna bidra på något sätt för att hjälpa. Jag ville göra mycket mer än att bara skänka pengar till välgörenhet, vilket jag också gör. När My Dream Now var med och presenterades på Microsoft på ett av våra månadsmöte så tyckte jag att det lät väldigt intressant. Jag har aldrig jobbat med ungdomar innan, men det kändes som en bra möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter. Men jag tror att jag har ganska enkelt att komma nära och samarbeta med ungdomar. När jag var yngre visste jag inte riktigt vad jag ville bli. Det har gått fram och tillbaka mellan olika saker. Det jag arbetar med idag är inte alls kopplat till det jag läste på gymnasiet eller det jag var intresserad av när jag gick i högstadiet. Men det kan bli väldigt bra ändå, det var väl framförallt det som jag kände att jag kunde dela med mig av!


Hur var din upplevelse av att komma ut till en klass och träffa elever?

Jag hade möjlighet att medverka på en klasscoachträff, tyvärr hann jag bara med att göra det en gång då träffarna påverkades p.g.a. rådande pandemi. Min erfarenhet från träffen var att jag inte visste riktigt vad jag hade förväntat mig, men väldigt mycket av det var ju egentligen att bara komma ut, prova på och förlita sig på att det skulle gå bra. Det var väldigt spännande och intressant. Vi var en grupp där ingen hade varit klasscoach tidigare, så alla var nya och det gick otroligt bra! Eleverna var nyfikna och positiva, de ville göra det som vi hade planerat och det är en otroligt bra erfarenhet från vår sida.

"Det jag försökte förmedla till ungdomarna som jag träffade var att min resa inte varit spikrak. Det har gått fram och tillbaka mellan olika saker."


Hur påverkar det dig att ha möjlighet att vara klasscoach via din arbetsgivare?

För mig så har det varit superviktigt att känna att jag har stöd från Microsoft. Jag tycker även att det är viktig del att, Rebecka Andreasson som är kommunikatör har jobbat med detta internt och förmedlat information om samarbetet. För hade jag inte fått frågan och hört om detta av någon kollega som drev det internt, då hade det blivit svårare för mig att få ihop det. Det var positivt att klasscoachutbildningen var på plats hos Microsoft tillsammans med mina kollegor. Det har varit en betydelsefull möjlighet att få åka ut och träffa elever under arbetstid och veta att det är någonting som Microsoft också står bakom fullt ut.


Vem var din förebild när du var ung och vilket drömjobb hade du?

Jag hade inget drömjobb när jag gick i högstadiet eller gymnasiet, utan jag gjorde det jag behövde för att ta mig genom grundskolan med bra betyg för att komma in på en högskoleförberedande utbildning, men inte så mycket mer än det.


Det var först på universitetet när jag halkade in på en IT-utbildning som jag tyckte skolan var intressant. Vid den tidpunkten fanns det inte något specifikt yrke jag hade som mål.


När jag var klar med utbildningen fick jag mitt första jobb som programmerare och trivdes otroligt bra med det. Att jobba som utvecklare passade mig jättebra, men jag kan inte säga att det var en dröm som jag hade. Det blev som det blev.

Jag hade egentligen inte någon idol eller förebild när jag växte upp. Yrkesmässigt har jag definitivt haft personer som agerat mentor åt mig, speciellt när jag var ny på arbetsmarknaden. Under min tid på Microsoft har det varit många personer som är mer erfarna inom företaget och som på ett eller annat sätt har varit där för stöd.

Hur känns det för dig att ha möjlighet att få vara en förebild för ungdomar?

Det känns ju väldigt positivt och gör skillnad! Även i min yrkesroll så agerar jag som mentor och coach till ett antal personer som jag hjälper i deras yrkesroll. Att se andra personer lyssnar och tar råd är någonting som får mig själv att växa som människa. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Du som ungdom hittar Björn Eriksen som en kontakt i appen My Dream Now. Är du intresserad av hans yrke eller vill höra mer om vägen dit? Ställ frågor och kontakta honom direkt i appen. Vill du som vuxen vara en trygg vuxen kontakt i arbetslivet för ungdomar? Skaffa en profil snabbt och enkelt med Bank-ID idag! Appen är gratis och finns tillgänglig hos App Store och Google Play.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra nyheter som kan intressera dig:

Intervjuserie: Elin Tyni, Data och AI specialist hos Microsoft och klasscoach.

Digitalt studiebesök tillsammans med Microsoft och Tibble Gymnasium Campus Kista.


Comments


bottom of page